fbpx

Sura mungipor

Tecken på åldrande i vårt ansikte börjar redan vid 20-30 års åldern. Volymen i ansiktet minskas i och med att ansiktsmusklerna blir sämre, bentätheten och fettvävnaden mindre. Även kollagenet som är hudens spännband börjar sakta avta vilket gör vår hud mindre elastiskt och kan upplevas hängigare. Då dragningskraften ständigt drar oss neråt så är det först under hakan och runt munnen som de första ålderstecknen uppstår. Med tiden kan vi uppleva att våra mungipor (marionette linjer) faller neråt och vi ser surare och tröttare ut.

Hos oss på Estetik By Jelle i Växjö kan du behandla dina sura mungipor med filler.

Linjerna som löper från mungiporna och ner mot hakan syns konstant men ger sig som mest påtagliga när vi har munnen stängd. Med andra ord är de synliga även utan att behöva utföra mimik. Detta sker av fler anledningar:

  • volymförlust i kinder och under hakan som gör att huden blir händig och vi ser väldigt trötta ut; och
  • fettet i kinderna kryper ner och samlar sig kring munnen och på så sätt utvecklas sura mungipor och hamsterpåsar.


Hur vi väljer att behandla marionett linjer beror på hur de uppstått och hur de ser ut. Är problemet lokalt i mungiporna så behandlas endast det området. I vissa fall sträcker sig linjerna från de nasolabiala vecken och nedåt. I sådana fall väljer vi att utföra en kombinationsbehandling med att både fylla nasolabiala veck samt marionette linjerna. Oftast förlorar vi även volym kring käklinjen och huden kan verka slapp i samband med att mungiporna ramlar nedåt. I detta fall behöver vi även fylla främre käklinje eller hela käklinjen beroende på ansiktsform och förutsättningar.

Behandlingen kan både utföras med vass nål eller med trubbig kanyl beroende på hur långt linjerna sträcker sig. Behandling med trubbig kanyl kan upplevas mer skonsam och ger mindre risk till blåmärken

Resultatet ser man direkt efter behandlingen men det förekommer också en viss del svullnad. Det optimala resultatet ser man efter 1 vecka då svullnaden har hunnit lägga sig.

Hur många milliliter som behövs varierar från person till person. De flesta patienter behöver mellan 1-2 ml. Oftast räcker en behandling men i vissa fall kan det krävas två behandlingar (vid djupa veck). Ibland kan även en kombinationsbehandling behövas av käklinje och nasolabiala veck.

Resultatet av behandlingen samt varaktighet varierar från person till person då utgångsläge, anatomi, livsstil och ämnesomsättning är bidragande faktorer. Vanligtvis varar resultatet i ca 6-12 månader.

Estetik By Jelle - Fillers